
اریک ریس در کتاب جدید خود با عنوان روش استارتاپی به طور مفصل بارها از کلمه فرهنگ استارتاپی استفاده کرده و فرهنگ را در شرکتها ، سازمانها و استارتاپها یکی از عوامل موفقیت می داند . فرهنگ فراتر از سرمایه ، ارزش و نیروی انسانی است و حتی فرهنگ بالاتر از استراتژی و پلنهای شرکتی است . در ایران اگر چه برخی استارتاپها به موفقیت نسبی رسیده اند اما رنج نبود فرهنگ استارتاپی مسیر و سرانجام نهایی را میسر نمی سازد . از زاویه دیگر جامعه ایران که به راستی جدای از نبود فرهنگ استارتاپی از فرهنگ عامیانه شهروندی در تعاملات اجتماعی ، عبور و مرورها و رانندگی ، معاملات و رانت و یا هجوم کاذب به بازارها و خرید دلار و …. نیز به نحو دیگری در عذاب است .
همزمان با شروع دوم دوره تحریمها خسارات فراوانی به استارتاپها وارد شده ، دیجیکالا نه تنها به اخراج نیروهای خود اقدام نموده بلکه با بیش از 300 واسطه مارکت خود قطع رابطه نموده و صدها مقاله و نظرات منفی پیرامون تخلفات این شرکت منتشر شده است.
فروشگهایی همچون دیجیکالا که حتی قبل از تحریمها سوداگران افزایش قیمت اجناسی چون آیفون 10 بوده این روزها نه تنها توان فروش حتی یک گوشی موبایل نداشته بلکه خود متضرر اصلی بازی تقلبی بوده است که از مدتها پیش برای آن نقشه چینی کرده بوده است .
افزایش هزینه سرورها نیز از دیگری مشکلاتی است که دامنه ساده اینترنتی از 40 هزار تومان به 180 تومان رسیده و سایر هزینه های سرورها سر به فلک کشیده است . برخی بر این باورند که سرمایه گذاران خطر پذیر و یا مالکان شتابدهنده ها در فکر خرید دلار بیشتر بوده و از سرمایه گذاری های استارتاپی خود صرف نظر کرده اند . برخی نیز مدعی اند مالکان استارتاپها که سرمایه قبلی دریافت نموده اند به جای صرف آن در استارتاپ خود در بازار طلا اقدام به سرمایه گذاری کرده و از آن به عنوان پشتوانه استارتاپ خود استفاده می نمایند .
در چنین فضای مسمومی مراسمات بی دلیلی همچون معارفه نابغین دیجیتال مارکتینگ برگزار می شود و هجمی از توهین ها ، ناسزاها و رکیک ترین جملات در شبکه های همچون توئیتر نسیب آنها می شود و بخش عمده ای از این جملات از برخی مالکان استارتاپها سر می زند . در فضای فعلی بیش از آنکه نیاز به جذب سرمایه برای یک استارتاپ احساس شود نیاز به دعوت آنها به آرامش و استفاده از مشاورین و منتورهایی با توانایی های بیش از تواناهایی اکادمیک کارآفرینی احساس می شود .
مثالهای بالا بخش کوچکی از حوادثی است که تمامی شرکتها و استارتاپها این روزها با آن دست و پنجه نرم می کنند و هر کس مدعی برتری نسبت به دیگری است . اکوسیستم استارتاپی ایران در شرایط فعلی توان تولد هیچ استارتاپ دیگری را ندارد و باید به ترمیم و خودسازی خود اقدام نماید تا بتواند قبل از تولد فرزند جدید خود نسبت به بازسازی خود اقدام نماید . نبود سرمایه مناسب در فضای فعلی باعث می شود تا این حجم از رویدادهاید استارتاپی جدید تحت عناوین مختلف به هدر رفته و صرفا شوآفی برای نمایش برخی افراد خاص باشد . از زاویه دیگر می توان به جای برگزاری رویدادهایی برای معرفی یک استارتاپ جدید شرایط جدیدی برای افزایش دانش و آگاهی استارتاپهای گذشته فراهم نمود . فضای استارتاپی و کسب و کار ایران در آینده همراه با تحریم پیش رو به راستی توانایی به دوش کشیدن استارتاپ جدید دیگری را نیز نداشته و صرفا عکس انداختن با وزیر فناوری برای معرفی یک استارتاپ جدید نویدی برای موفقیت آن نخواهد داشت و از این قبیل رفتارها بی معنا می باشد .