همه دوست دارند برداشت اولیه خوبی از خود بر جای بگذارند. همچنین، همه روشهای سادهای را برای اینکه دوستداشتنیتر باشند بلدند: ایجاد ارتباط چشمی، لبخند زدن، پرسیدن سئوالاتی در مورد فرد دیگر، گوش دادن بیشتر از صحبت کردن … و، بهطور شگفتآوری، رفتن به قرار ملاقات با این باور که دیگران از شما خوششان خواهد آمد.
تحقیقات نشان میدهد افرادی که انتظار دارند پذیرفته شوند در واقع دوستداشتنیتر پنداشته میشوند (این پیشگویی کامبخش را دوست داشتید؟).
اینکه باید چه کاری انجام دهید را به خوبی میدانید…. اما چگونه متوجه خواهید شد که آیا واقعا برداشته اولیه خوبی بر جای گذاشتهاید؟ چگونه متوجه خواهید شد که آیا افرادی که ــ چه از لحاظ اجتماعی و یا کاری ــ با آنها ملاقات میکنید شما را به چشم فردی مهربان و دوستداشتنی میبینند؟
مسلماً، میتوانید به صحبتهایشان دقت کنید، اما همگی ما در پنهان کردن احساساتمان پشت صحبتهایمان ماهر هستیم، صرفاً به این خاطر که مؤدب باشیم. زیر نظر گرفتن رفتارهایشان رویکرد بهتری است؛ یعنی به نشانهها و حرکات غیر کلامیشان دقت کنید.
بر اساس یک تحقیق جدید ــ البته یک تحقیق جدید نه، بلکه فراتحلیل بیشتر از ۵۰ پژوهش مختلف که به بررسی «رابطه میان جاذبه بینفردی خود ارزیابی شده و رفتار نمایش داده شده» پرداختهاند ــ وجود این پنج نشانه غیر کلامی نشان میدهند که ارتباطی را بر اساس تفاهم ایجاد کردهاید:
- لبخند زدن
- حفظ ارتباط چشمی
- خندیدن
- آغاز موضوعات محاورهای جدید
- حفظ مجاورت فیزیکی
- (بهصورت ناخودآگاه) تقلید کردن حالتهای غیرکلامی شما
اکثر موارد ذکر شده در بالا کاملا منطقی به نظر میرسند؛ لبخند زدن، خندیدن، ایجاد ارتباط چشمی، بسط دادن گفتگو به موضوعات جدید، حفظ فاصله فیزیکی.
مورد آخر که به تقلید کردن مربوط میشود شاید عجیب به نظر برسد، اما محققین نشان دادهاند که تقلید ناخودآگاه (یا حتی عمدی، در ادامه بیشتر در این مورد صحبت خواهیم کرد) حالتهای غیرکلامی دیگران به این معناست که دستکم تا حدودی هیجانهایی که تجربه کردهاند را درک میکنیم. از آنجایی که همگی ما هیجانهایمان را بهصورت غیرکلامی بیان میکنیم، به دلیل «مکانیزم بازخورد اورانی» حالتهایی که بر هیجانهای خودمان تاثیر میگذارند را تقلید میکنیم.
بهطور خلاصه، اگر حالتهای غیرکلامی طرف مقابل را تقلید کنید، این یعنی احساس او را بهتر درک کردهاید. همچنین اگر بخواهید بهصورت آگاهانه از قدرت زبان بدن به نفع خودتان استفاده کنید، تقلید آگاهانه حالتهای چهره طرف مقابل این احساس را در او ایجاد میکند که تعامل اثرگذارتر بوده است.
به یاد داشته باشید که این یافته تنها به اینکه آیا فرد مقابل از شما «خوشش میآید» یا خیر مربوط نمیشود. به عنوان مثال یکی از محققین میگوید:
«انجام این رفتارها ارتباط کمی با علاقه عاشقانه دارد، یا اصلاً هیچ ارتباطی با آن ندارد. هنگام تعامل دکترها با بیمارانشان، تعامل والدین با بچههایشان، یا هنگام صحبت کردن فروشندگان با مشتریانشان این رفتارها اعمال میشوند.
هنگامی که از کسی خوشمان میآید، به گونهای رفتار میکنیم تا اعتماد آنها را جلب کنیم. با توجه به این دیدگاه، رفتارهایی را از خود نشان میدهیم تا میزان همپوشانی، وابستگی متقابل، و تعهد به یک توافق را افزایش دهیم».
اظهاراتی که به خوبی هدف تمامی انواع روابط ــ یا حتی تمامی انواع تعاملها ــ را توصیف میکنند.
با این تفاصیل، چه کار باید بکنید؟
اول از همه، بر هر آنچه میتوانید کنترل داشته باشید. هنگامی که با فردی دیدار میکنید، مطمئن شوید که علامتهای مناسبی را مخابره میکنید. زبان بدنتان مطمئناً بخش اساسی از هویت شماست. احتمالاً به طرز ایستادن، نشستن، و حرکاتتان حتی فکر هم نمیکنید. البته نباید هم فکر کنید، چون دیگر افراد بهصورت ناخودآگاه علامتهای غیرکلامی شما را دریافت میکنند.
شما نیز علامتهای غیرکلامی خودتان را هم دریافت میکنید. اشارات و حرکات، و همچنین طرز قرارگیری بدنتان تاثیر بسزایی بر طرز تفکر، احساس و عملکردتان خواهند داشت.
به علامتهایی که از دیگران دریافت میکنید نیز توجه کنید. به نحوه پاسخ دادنشان دقت کنید، سپس هنگامیکه با فرد جدیدی ملاقات میکنید تغییراتی را در لحظات اولیه وارد شدن به گفتگو ایجاد کنید.
اگر مطمئن نیستید که چطور که این کار را انجام دهید، از این دیدگاه به مسئله نگاه کنید.
همگی ما از افرادی که ما را دوست دارند خوشمان میآید. اگر به من نشان دهید که بهراستی از آشنایی با من خوشحال هستید… بیدرنگ از شما خوشم خواهد آمد.
لبخند خواهم زد،ارتباط چشمی برقرار خواهم کرد، خواهم خندید، گفتگو را به موضوعات جدیدی گسترش خواهم داد… رفتارهایی که همگی به شما کمک میکنند راحت باشید و خود واقعیتان را نشان دهید.
بدین صورت هر دوی ما برنده خواهیم بود.
منبع : Inc