نظر به اینکه دولت ترامپ برای تصمیمگیری در مورد اعمال تعرفههای گمرکی جامع به کالاهای چینی با ارزشی بیش از ۶۰ میلیارد آماده میشود، دهها رهبر کسبوکار این هفته راهی واشنگتن میشوند. درحالی که بسیاری از تولیدکنندگان محلی معتقدند این اقدام ــ که با هدف مجازات چین به دلیل رویکردهای مشکوک این کشور در تجارت و دستکاری نرخ ارز در نظر گرفته شده است ــ میتواند به افزایش درآمدهایشان کمک کند، برخی دیگر عمیقا نگرانند که این تعرفهها ممکن است بر جمع کل درآمدهایشان تاثیر منفی بگذارد.
ریک همپتون[1]، همبنیانگذار و رئیس شرکت سیرکِت اینترراپشن تکنولوژی[2] (CIT)، شرکت تولیدکننده اجزاء الکترونیکی اظهار داشت، «اگر تعرفهها اعمال شوند، مطمئناً نصف کسبوکارمان را از دست خواهیم داد». همپتون، بهطور مشخص، به پیشنهاد اعمال تعرفه ۲۵ درصدی به رلههای بخصوص، دستگاهی الکترونیکی، در کشور چین اشاره میکند، در حالی که شرکت CIT بخش اعظم محصولاتش را از کشور چین تامین میکند. وی افزود، «تصور ما این است که تا ۵۰ درصد از نیروی کارمان بیکار خواهند شد». این شرکت اکنون ۲۴ کارمند دارد.
از روز دوشنبه، شرکت CIT در مخالفت با رویکرد دولت در قبال تجارت با کشور چین به دستهای از کسبوکارها،شامل جنرال الکتریک[3]، بستبای[4]، و الکترولوکس[5] ملحق خواهد شد. دفتر نماینده تجاری ایالات متحده آمریکا[6] جلسهای سه روزه ــ که ابتدا قرار بود جلسهای یک روزه باشد ــ را برای گوش دادن به حرفهای مردم برگزار خواهد کرد تا حدود ۱۳۰ صدایی که میخواهند بر تعرفههای گمرکی اخیراً پیشنهاد شده برای بیش از ۱٫۳۰۰ کالای چینی اثر بگذارند را باهم همساز کند. مطابق با سندی که دفتر نماینده تجاری ایالات متحده آمریکا ماه گذشته منتشر کرد، تعرفههای گمرکی ۲۵ درصدی به دامنه وسیعی از محصولات، شامل ماشین آلات سنگین، باطریها، قطعات هواپیما و موتور سیکلتها اعمال خواهند شد.
انتظار میرود کسبوکارهایی که با اختلالات زنجیره تامین مواجه هستند، و همچنین کسبوکارهایی که محصولاتی همچون آجیل، میوه و گوشت خوک را به چین صادر میکنند، و اکنون نگران احتمال اعمال تعرفههای قصاصی بر این کالاها هستند، به شدت از دولت انتقاد کنند.
سیگ چندلر[7]، نایب رئیس بخش تجارت بینالملل در انجمن فناوریهای مصرفی[8] (CTA)، در خلاصهای از شهادت نامهاش اظهار داشت، «بهطور کلی، تعرفههای پیشنهادی هزینه زندگی اکثر آمریکاییها را بالا خواهد برد، تورم را افزایش خواهد داد، و مزایای اقتصادی برنامه رئیس جمهور ترامپ برای کاهش مالیاتها را وارونه خواهد کرد». انجمن فناوریهای مصرفی برآورد میکند که تعرفههای اعمال شده به تلویزیون بهتنهایی مشتریان آمریکا را مجبور خواهد کرد ۷۱۱ میلیون دلار بیشتر از آنچه پرداخت میکردند را بپردازند. گروه تجارت میافزاید تعرفهها موجب از دست رفتن ۱۳۴٫۰۰۰ شغل در آمریکا خواهند شد.
همپتون بهطور مشخص مشتاق است تا احتمال تاثیر ناخواسته تعرفههای گمرکی ترامپ بر اقتصاد کلان را نشان دهد. این کارآفرین در شهادتنامهاش، که رونوشتی از آن به دست مجله رسیده است، اظهار داشت، «اعمال تعرفههای اضافی پیامد ناخواسته بیکار شدن کارمندان در ایالات متحده را به همراه خواهد داشت، با این حال در واقع به نفع چین خواهد بود». بنا به گفتههایش، همپتون برنامهریزی کرده بود که یک تشکیلات ساخت رله را در آمریکا تاسیس کند، اما میگوید تنها با کمک شرکتهای وابسته چینیاش موفق به انجام این کار خواهد شد. وی ادامه میدهد «تعرفهها تمامی طرحهای اولیهای که در نهایت میتوانند در آمریکا به تولید بپردازند را از بین میبرد»، چون در صورت اعمال تعرفهها شرکتهای وابسته چینی دیگر به کارخانهها کمک نخواهند کرد.
بحران زنجیره تامین
دیوید فرنچ[9]، نایب رئیس ارشد اتحادیه ملی خردهفروشی[10] واقع در واشنگتن نیز در حال برنامهریزی است تا به نیابت از خردهفروشانی که سازمانش آنها را نمایندگی میکند با تعرفهها مخالفت کند. شهادتنامه او، که برای چهارشنبه زمانبندی شده است، در ارتباط با دشواریهای تعدیل مجدد زنجیره تامین فعلی خواهد بود. فرنچ به مجله اینک میگوید، «بسیاری از تصمیمات بر زنجیرههای تامین خردهفروشیها اثر میگذارند؛ این تصمیمات بهصورت بوالهوسانه اتخاذ نشدهاند. تغییر مسیر به سمت کشوری دیگر به سادگی چرخاندن یک کلید نیست. بندرهای برخی کشورها ظرفیت کافی برای خدمترسانی به کشوری به بزرگی آمریکا را ندارد، بنابراین حتی اگر ظرفیت تولید را پیدا کنید، بارگذاری محصولات بر روی کشتیهای کانتینری به مدت زمان بسیار بیشتری نیاز خواهد داشت». فرنچ همچنین اشاره میکند که، با توجه به چارچوب زمانی برای اعمال تعرفههای جامع، ممکن است بسیاری از خردهفروشان هزینه وارد کردن کالاهای چینی را به مصرفکنندگان منتقل کنند، ضمناً برخی دیگر گمان میکنند چین نیز ممکن است با اعمال تعرفه گمرکی به کالاهای صادراتی از آمریکا تلافی کند.
مشخصا، برخی تولیدکنندگان، بخصوص تولیدکنندگان فولاد و آلومنیوم، از پیشنهاد دولت حمایت میکنند. توماس گیبسون[11]، رئیس و مدیر عامل موسسه آهن و فولاد آمریکا[12]، در بیانیهای که اویل سال جاری منتشر کرد اظهار داشت، «ما از رئیس جمهور به خاطر همکاریاش با صنعتمان و پیگیری تعهدش برای رسیدگی به بحران فولاد تشکر میکنیم». مطابق با گزارشی که در روزنامه «وال استریت ژورنال» به چاپ رسید، مدیران اجرایی شرکت امرسون الکتریک، تولیدکننده تجهیزات واقع در سنتلوئیز نیز بهطور کلی از تعرفههای پیشنهادی حمایت میکنند، و تا آنجا پیش رفتهاند که اعمال تعرفههای بیشتر به دفع برخی زبالهها را پیشنهاد دادهاند.
مشخص نیست که دفتر نمایندگی تجارت ایالات متحده آمریکا تا چه اندازه با درخواست برای کنار گذاشتن یا اصلاح تعرفهها متقاعد خواهد شد. همپتون معتقد است که جلسات سه روزه صرفاً برا ینمایش هستند. او میگوید، «برداشت من این است که این جلسات بیتاثیر و صرفا دلخوش کننده هستند. هفته جاری با دقت جلسات را زیر نظر خواهم داشت، اما پیشبینیام این است که انتهای این ماه تعرفههای اعمال خواهند شد».
دین بیکر[13]، یکی از مدیران مرکز مطالعات اقتصادی و سیاستی[14] غیر حزبی در واشنگتن میگوید بسیار غیرمحتمل است که شهادتنامهها کار به جایی ببرند. همچنین در حالی که وی پیشبینی میکند که ممکن است امتیازهای انحصاری در نظر گرفته شوند ــ یعنی ممکن است شرکتهای بزرگ قادر به مذاکره برای کاهش تعرفهها، مثلاً، از ۲۰ به ۱۰ درصد باشند ــ پیشنهاد میدهد که کسبوکارهای کوچک بیشترین زیان را متحمل خواهند شد. بیکر میگوید، «این بدترین سناریو برای کسبوکارهای کوچک است. اگر چین با اعمال تعرفه به کالاهای آمریکایی تلافی کند، مطمئنا شرکتی مانند بوئینگ ارتباطهای زیادی در چین دارد و میتواند معاملهای را ترتیب دهد. اما یک شرکت کوچک چطور؟ به چه کسی تماس خواهند گرفت؟»
[1] Rick Hampton
[2] Circuit Interruption Technology
[3] General Electric
[4] Best Buy
[5] Electrolux
[6] U.S. trade representative’s office
[7] Sage Chandler
[8] Consumer Technology Association
[9] David French
[10] National Retail Federation
[11] Thomas J. Gibson
[12] American Iron and Steel Institute
[13] Dean Baker
[14] Center for Economic and Policy Research
منبع : Inc