مقایسه چشم انداز استارت آپ دو شهر، دشوار است. تعدادی از شرکت ها برای پاسخ به این پرسش که کدام شهر یا منطقه و یا کشور بر دیگری برتری دارد، از روش های مختلف و ترکیبی از معیارها استفاده می کنند. مسلماً همه آن ها در تلاش برای ارزیابی معیارهای معین و خاص، بهترین کار ممکن خود را انجام می دهند، اما به طور ذاتی سایر فاکتورهای دارای قدرت نفوذ بالقوه را از دست می دهند.
با این حال، ارزیابی این که کدام یک از این دو شهر باید به عنوان بهترین منطقه تلقی شود، برای شرکت هایی که به دنبال راه اندازی ستاد یا شرکت های تابعه در بازارهای جدید هستند، عملاً می تواند یک معامله بزرگ باشد. دو پایتختی که سریع ترین ظهور در اکوسیستم جهانی استارت آپ را دارند، لندن و برلین می باشند. آن ها به دلایل مختلفی مورد توجه هستند، ولی مسلماً برای این که پایتخت تکنولوژی غرب (یا کل) اروپا باشند، با هم به رقابت می پردازند.
لندن بین سال های 2013 و نه ماه اول سال مالی 2014، در زمینه سرمایه گذاری های ریسک پذیر در استارت آپ ها از برلین سبقت گرفت، فکرمی کنم که این برای شهر آلمانی سود مبهمی (یا پیش درآمد) باشد. هر دو شهر اخیراً سرفصلی در توسعه اکوسیستم استارت آپ اسرائیل ایجاد کرده اند، کشوری که سرانه استارت آپ آن به مراتب بیشتر از هر کشور دیگری در دنیا می باشد. هر دو شهر در رده ده شهر برتر رتبه بندی سالانه اکوسیستم جهانی استارت آپ Compass بودند (لندن ششم و برلین نهم). هر شهر یک سازمان مشارکتی دولتی – خصوصی دارد: Tech City UK و Berlin Partner. از 332 شرکت با هدف یابی تکنولوژی در اروپا در طول سال 2014، سهم آلمان 40 شرکت و سهم انگلیسی ها نیز 33 شرکت بوده است.
از آن جایی که انگلستان بعد از ایجاد سلطه مجازی روی سراسر استارت آپ های اروپایی، شروع به دست گذاشتن روی صنعت محلی کرده است، انتظار می رود که در چند ماه آینده بتواند ویزای رده 1 کارآفرینی برای استارت آپ ها را محدود کند، در همین زمان آلمان هم با پیشنهاد کمک به استارت آپ های اسرائیلی در برلین (و شاید به زودی در بیشتر کشورها) و فراهم کردن مشوق های مالیاتی جدید برای سرمایه گذاری روی استارت آپ هایی که اول راه هستند، در حال از دست دادن موقعیت خود می باشد.
برخی اعداد برای مقایسه شهرهای انگلیس و آلمان به عنوان یک کل به کار رفته اند، ولی این شهرها هم فقط پایتخت های سیاسی کشورهای خود نیستند.
در سه ماهه اول تا سوم سال 2015، شرکت های تکنولوژی لندن 1.6 میلیارد دلار سرمایه ریسک پذیر (10 برابر سال 2010) از کل 2.2 میلیارد دلار سرمایه ریسک پذیر در سراسر انگلستان را از آن خود کرد. در نیمه اول سال 2015، این شهر به تنهایی ارزش 1.47 میلیارد دلاری (94 میلیون یورو) سرمایه ریسک پذیر را به نام خود ثبت کرد که به مراتب بیشتر از 1 میلیارد دلاری است که در طول کل سال 2014 در تلاش برای رسیدن به آن بود. به طور کلی انگلیس از نظر افزایش مقیاسی ضربه محکمی به برلین زد: 399 در برابر 208.
مزایای مالیاتی انگلیس هم قوی است. در این جا برای شرکت هایی که کمتر از 500 کارمند دارند یک اعتبار مالیاتی R&D و به ارزش 225 درصد میزان سال قبل، وجود دارد. در توسعه IP، طرح ثبت اختراع Box، مالیات بر عایدی شرکت را تا 10 درصد کاهش داد، طرح سرمایه گذاری ریسک پذیر اولیه (SEIS) نیز برای مالیات دهندگان انگلیس، در اولین بودجه ریسک پذیر اولیه 100هزار یورویی شرکت، تخفیف 50 درصدی مالیات بر درآمد را فراهم کرده و طرح سرمایه گذاری ریسک پذیر (EIS) برای اعتماد سرمایه گذاران خصوصی و سرمایه ریسک پذیر به طور یکسان تخفیف 30 درصدی مالیات بر درآمد را ارائه می دهد.
آن ها در لندن، حداقل 36 انکوباتور تأسیس شده و شتاب دهنده و 70 فضای همکاری دارند. تعداد همکاران تنها در داخل لندن بیش از 250 هزار نفر است که به طور متوسط بیش از 77.000 دلار در سال به افراد با حدود سه سال سابقه پرداخت می شود. اما به افراد با سابقه کاری 6 تا 10 سال، این میزان به 99.674 دلار در سال (65.014 یورو) افزایش می یابد. برای دانشمندان ارشد میزان پرداختی 89.231 دلار (58.176 یورو) و برای طراحان UX/UI سطح متوسط نیز 81.572 دلار (53.184 یورو) می باشد.
انگلیس از نظر تعداد اختراعات ثبت شده در رتبه هشتم قرار دارد – 22.929 ثبت اختراع در سال 2014 – و طبق گفته دفتر ثبت اختراع بریتانیا سالانه یک افزایش 2.1 درصدی در این زمینه دارد. ثبت اختراع کلی سال 2014 از طرف دفتر ثبت اختراع اروپا، 6.823 اعلام شده است.
پایتخت آلمان بعد از تسلط بر سرمایه گذاری های ریسک پذیر در سال 2014 و اوایل 2015، توجه بیشتری را به سمت خود جلب کرد. طبق اظهاراتCB Insights، شرکت های تکنولوژی سراسر کشور آلمان در سه ماه اول 2015 و تنها در 58 معامله، 1.15 میلیارد دلار و در کل نیمه اول سال 2015، 1.6 میلیارد دلار جمع آوری کردند. DLA Piper خاطر نشان می کند که بیش از نیمی از معاملات سه ماه اول در خود برلین انجام شده است: شهری که از شروع سال 2012 تا سه ماهه دوم سال 2015، 40 درصد از سرمایه گذاری های ریسک پذیر و 55 درصد از ارزش های سرمایه گذاری را تشکیل می دهد که طبق اظهارات CB Insights بیشتر از 3 میلیارد دلار در 316 معامله به دست آورده است.
مدیر اجرایی شرکت Compass، جین فرانسیوس گوتیر به Geektime گفت: برلین روز به روز در حال رشد بود. مردم هم به این مسئله توجه کردند که مادامی که چرخه رشد برای همه اکوسیستم های استارت آپ یکسان است، رشد کردن برای لندن و نیویورک، به عنوان مراکز عظیم تجاری، آسان تر است. اما هزینه های زندگی در برلین کمتر است و بیشتر هنرمندان و افراد خلاق به آن جا نقل مکان کردند، در نتیجه استارت آپ ها هم به این سمت آمدند و آن ها به صورت اتفاقی بهترین افراد را جذب کردند.
برخی از بزرگ ترین شرکت ها عبارتند از Delivery Hero، Foodpanda, Soundcloud, Wooga, ResearchGate و HelloFresh.
این ارقام همچنان افزایش یافت، ولی آن ها منکر این حقیقت می شوند که اغلب این پول به سمت شرکت هایی که در مراحل آخر هستند می رود، همان طور که وزارت دارایی نیز در ماه سپتامبر اعلام کرد که تغییرات عمده ای خواهند داشت. طبق گفته ی وزارت دارایی آلمان، معافیت های مالیاتی برای سرمایه های ریسک پذیر شرکت هایی که در ابتدای راه هستند و کمک های مالی دولتی دریافت می کنند، در سال 2016 آغاز خواهد شد.
مراکز ابتکارات تکنولوژی شهر و نوآوری و کارفرینی (CITIE)، ادعا می کنند که شهر، از طریق سازمان دولتی-خصوصی ترویج تکنولوژی و شریک تجاری و تکنولوژی برلین، برای استارت آپ ها انواع مختلفی از بسته های مالی به ارزش 4.500 یورو ارائه می دهد. تفسیر گزارش CITIE نشان دهنده این است که برلین برای تجارت هایی که به دنبال شروع کار و گسترش آن در این شهر هستند، زمینه مساعدی را فراهم می کند و به آن ها اجازه می دهد تا برای چند ماه با حداقل هزینه ها به آزمون و خطا بپردازند.
نوآوری در شرایط واقعی در سراسر کشور آلمان، توسط تعدادی از ثبت اختراعات ساکنانی که بیش از دو سال مقیم آن بوده اند قابل رؤیت است: طبق گفته DPMA، از 63.173 در سال 2013 به 65.958 در سال 2014 افزایش یافت. طبق گفته بلومبرگ، شاخص نوآوری کشور آلمان در سال 2015 باعث شد که برای ثبت اختراعات، سرانه آن به رتبه ششم، یعنی بالای بریتانیا که در رتبه هفتم قرار دارد برسد.